Zanimljivosti admin 7. prosinca 2017.

Samo 2,5% vode na svijetu je slatkovodno, 70% od te količine zaleđeno je na polovima, što znači da je manje od 1% pitke vode dostupno ljudima!

1,2 milijarde ljudi na svijetu nema dovoljno vode, a procjenjuje se da je 2,4 milijarde onih bez najosnovnijih sanitarnih uvjeta za život.

Ukoliko se potrošnja ovih razmjera nastavi jednostavna matematika nam govori kako će 2025.godine na svijetu biti 8,3 milijarde ljudi, tada će dvije od tri osobe na svijetu živjeti u kritičnim uvjetima opskrbe pitkom vodom.

  • Prosječno građanin dnevno potroši oko 300 litara vode.
  • Od toga 48 litara se potroši na ispiranje WC školjke!
  • 1000 litara vode košta svega 5 kuna.

Voda je obnovljivi resurs, ali samo ograničena količina pitke vode može biti iskorištena u nekom vremenskom razdoblju. Važno je štedjeti vodu, a u našim vodotocima ostavljati što više vode kako bi ostali zdravi.

Naši zahodi, kupaonice, perilice i sudoperi spojeni su na sustav kanalizacije. Sustav kanalizacije može se sastojati od malih i velikih cijevi, prepumpnih stanica i postrojenja za tretiranje te vode. Nakon tretiranja, kanalizacijska voda čista je od kemikalija i bakterija.

Čista voda na izlazu iz uređaja za pročišćavanje može se iskoristiti u gradskim parkovima, sportskim igralištima, njivama i vrtovima. Dio mulja koji se separira prilikom proičišćavanja bogat je hranjivim tvarima te se može upotrijebiti kao gnojivo. Međutim, vrlo je važno da se odstrane sve bakterije i kemikalije, a to može biti vrlo skup proces.

Skip to content